Niet laden

Werken je lampjes niet meer? Doet je ruitenwisser het niet? Vraag hier hulp !
Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Niet laden

Bericht door rondjerijder » 13 mei 2016, 21:00

Mijn licht machine wil niet laden, als ik de meter er op zet meet ik bij de dikke groene draad 0.25 Volt.
Hier snap ik niks van, heb ik de draden verkeerd aangesloten ?
Van onderen gezien op de eerste aansluiting een bruine draad, tweede een dunne groene en op de laatste [bovenste] de dikke groene, is dit fout ?
Nou neem ik aan dat het laadstroom lampje stuk is na het klooien met 12 Volt, kan het hier aan liggen, dit is de eerste keer dat ik met een gelijkstroom dynamo werk en heb daarbij wat hulp nodig, denk ik.

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Niet laden

Bericht door rondjerijder » 13 mei 2016, 21:19

Zojuist de lampjes in de cockpit vervangen en er achter gekomen dat het laadstroom lampje niet uitgaat bij lopende motor.

Gebruikersavatar
eeuwige_student
moderator
Berichten: 4162
Lid geworden op: 18 nov 2010, 13:23
Locatie: Herten
Contacteer:

Re: Niet laden

Bericht door eeuwige_student » 13 mei 2016, 22:42

Een gelijkstroomdynamo is makkelijk te testen. Als je de v-snaar losmaakt en er stroom oo zet is het een motortje dat moet draaien. Maar bekende oorzaken: koolborstels of de stroomregelaar.

Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 4273
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Niet laden

Bericht door ruton » 14 mei 2016, 01:01

Ook uit dat Tsjechische boek van Slehofer: van de spanningsregelaar een illustratie die je nergens anders vindt.
Afbeelding

Edit:Ik heb die Slehofer ook maar even in de dropbox gezet, niet dat hier iemand is die dat Tsjechisch kan lezen, maar het technische illustratiemateriaal is uniek te noemen, vooral bouwtekeningen voor gereedschap die je elders niet vindt...

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Niet laden

Bericht door rondjerijder » 14 mei 2016, 19:52

De dynamo vandaag getest op de accu, ze draait, losgehaald alles schoon maken [viel hard mee] en de koolborstels zijn nog lang genoeg.
Toen ingebouwd, aangesloten en starten, nix, nix, helemaal nix wil ze bijladen.
Direct op de dynamo gemeten maar geen stroom.
Wat kan er mis zijn met dat ding ?

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Niet laden

Bericht door rondjerijder » 15 mei 2016, 18:54

Zo, vandaag alle testen er op los gelaten die er maar te vinden waren, ook contactslot getest. :P
Resultaat, nulkommanulnulnix, ze wil gewoon niet laden. :x
Op de accu blijft ze wel lopen, zij het steeds minder goed, gaat het alleen maar slechter worden ?
Eerst maar eens wat klooien met de vergasser en de ontsteking lijkt me ook wel nuttig te controleren.
Na het monteren van het luchtfilter maar eens starten en zien hoe ze loopt, wat zie ik tot mijn verbazing ?
Het laadcontrole lampje gaat uit. :shock:
Gauw naar de carb om wat meer gas te geven en de pool van de accu trekken en jawel hoor, ze bleef lopen.
Schiet mij maar lek, nou weet ik nog niet waar het aan lag maar ze is in elk geval bij wat hogere toeren aan het laden. :D
Zou het luchtfilter er iets mee te doen hebben ?

Gebruikersavatar
Trabantenaar
Berichten: 1583
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

Re: Niet laden

Bericht door Trabantenaar » 15 mei 2016, 19:47

Wat ik me kan indenken is dat er een massaprobleem is. Dus geen goeie verbinding tussen de dynamo en de carosserie. Vaak zit de massa van de dynamo op het blok.
Dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com

Gebruikersavatar
eeuwige_student
moderator
Berichten: 4162
Lid geworden op: 18 nov 2010, 13:23
Locatie: Herten
Contacteer:

Re: Niet laden

Bericht door eeuwige_student » 15 mei 2016, 20:55

Niet bij een trabant, daar zit de massakabel gelijk aan de v-bak vast. De verbinding met de carosserie is dan ook niet van belang.

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Niet laden

Bericht door rondjerijder » 15 mei 2016, 21:39

Een contact probleem buiten de dynamo om is zeer onwaarschijnlijk, alle kabels van de dynamo gehaald en direct op de dynamo aansluitingen gemeten, helemaal niks.
Dat er in de dynamo in eens iets wel goed ging is het meest plausibel maar met mijn kennis en zelfs fantasie kom ik er niet achter wat het nou was.

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Niet laden

Bericht door rondjerijder » 16 mei 2016, 13:07

Op mijn spanningsregelaar heb ik ook een paar condensatoren gevonden.
Er zit één op aansluiting 51 en ééntje op 61, waarom zitten die er op ?

Plaats reactie