dynamo laad de accu niet meer bij...

Werken je lampjes niet meer? Doet je ruitenwisser het niet? Vraag hier hulp !
hommel84
Berichten: 101
Lid geworden op: 24 mar 2013, 18:22
Locatie: Duiven

dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door hommel84 »

Hallo allemaal,

Eindelijk na een hoop gedoe de trabbi aan het lopen en goed lopen.

Nu blijft mn dynamo lampje branden en een simpele test met de multimeter laat ook zien dat ie niet bijlaadt,
Heb de dynamo uit elkaar gehaald en de koolborstels zijn nog wel vrij lang en raken ook nog die spoel gewoon aan.

Zou het ook die regelaar tegen het schutbord kunnen zijn en hoe test ik die ?

Alvast bedankt, grtn Jos
Trabant, kleinwagen mit großer zukunft
Gebruikersavatar
ErikvG
Berichten: 776
Lid geworden op: 17 mar 2012, 09:24
Locatie: Hilversum

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door ErikvG »

Allereerst maar eens de bedrading controleren. Let vooral op de massakabel tussen de accu en het motorblok en op het massakabeltje tussen de motor en het chassis (zit links onder de motorsteun).

Pas wel op dat je geen kortsluiting maakt omdat het elektrische circuit hier geen zekering heeft.

Als dit OK is maar hij laadt nog steeds niet, controleer dan de gelijkrichter
Valves! Who needs Valves?
hommel84
Berichten: 101
Lid geworden op: 24 mar 2013, 18:22
Locatie: Duiven

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door hommel84 »

Ok dank je wel zal morgen eens rustig kijken,
Effe de massakabel van de accu af voor de zekerheid...

Hoop dat dat het is ,
Moest de koolborstels terugduwen om ze om het lager heen te krijgen,
Dus die zijn echt nog niet op.....
Trabant, kleinwagen mit großer zukunft
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 5017
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door ruton »

Heb je 6 of 12 volt? De gelijkstroomregelaar is berucht.

(tweelingdraadje is verwijderd)
hommel84
Berichten: 101
Lid geworden op: 24 mar 2013, 18:22
Locatie: Duiven

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door hommel84 »

Ik heb een 6 volt , die regelaar zit tegen mijn schutbord toch? ,

Alu kapje eromheen met pakkingkje die heb ik wel los gehad heb alleen geen idee hoe ik die op werking kan controleren.

Had dit onderwerp via mobiel aangemaakt dan wil ie wel eens dubbel posten sorry ;)
Trabant, kleinwagen mit großer zukunft
Gebruikersavatar
ErikvG
Berichten: 776
Lid geworden op: 17 mar 2012, 09:24
Locatie: Hilversum

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door ErikvG »

Ja, klopt. Ik rij ook 6 V. Ik zal eens meten voor je. Inmiddels kan jij even meten wat de boordspanning is met draaiende motor. Dat zou iets van 7,2 V moeten zijn (wel met een beetje verhoogd toerental.

Meet ook eens het spanningsverschil tussen de - van de accu en de massa bij je ontsteking. Daar raakte ik onlangs nog 0.5 volt op kwijt en da's voor een 6 V niet leuk
Valves! Who needs Valves?
hommel84
Berichten: 101
Lid geworden op: 24 mar 2013, 18:22
Locatie: Duiven

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door hommel84 »

Spanning bij draaiende motor op de accu was 6.1

De rest heb ik nog niet kunnen meten , bij gewoon starten heb ik continu de bougies vet,
Denk teveel olie in de benzine op starthulp start ie meteen en loopt ie op de benzine verder goed
Ik wilde stationair gaan afregelen maar plots kwam dit tussendoor om de spanning bij de massa onderop t blok te meten kan ik dan gewoon een plus bij de contactpunten pakken?
Trabant, kleinwagen mit großer zukunft
Gebruikersavatar
ErikvG
Berichten: 776
Lid geworden op: 17 mar 2012, 09:24
Locatie: Hilversum

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door ErikvG »

6.1 V is echt te weinig inderdaad. Hoeveel heb je dan met stilstaande motor? Met andere woorden: Doet de dynamo helemaal niets meer? Je kan eventueel de spanningsregelaar uitschakelen door de draad die aan de DF zit aan de 6 V van de accu te hangen (wel losnemen van de spanningsregelaar!)
Als je dit doet dan zal de dynamo maximaal werken. Zie je geen verschil dan is de dynamo stuk (of de gelijkrichter)

Wel met draaiende motor natuurlijk :)
Valves! Who needs Valves?
Gebruikersavatar
eeuwige_student
moderator
Berichten: 4341
Lid geworden op: 18 nov 2010, 13:23
Locatie: Herten
Contacteer:

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door eeuwige_student »

Een andere simpele manier om de dynamo te testen staan in whims. Je kan de v-snaar losmaken en stroom op de dynamo zetten. Als alles goed is, gaat die dan ronddraaien als een motor.
Gebruikersavatar
mel
Berichten: 1007
Lid geworden op: 12 dec 2010, 20:22

Re: dynamo laad de accu niet meer bij...

Bericht door mel »

Defect relais ?
Plaats reactie