1/1/2021 APK-vrijstelling 50+ voertuigen!

Hoe moet je nu een Trabant invoeren? Vraag het hier !
Gebruikersavatar
Trabantenaar
Technisch Beheerder
Berichten: 2305
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

1/1/2021 APK-vrijstelling 50+ voertuigen!

Bericht door Trabantenaar »

Uitgesteld: snelle tractoren en APK-vrijstelling oudere voertuigen

In de nieuwe regelgeving is nog niets geregeld voor snelle tractoren. Ook het voorstel om historische voertuigen (van 50 jaar en ouder) uit te zonderen voor de APK-plicht, gaat voorlopig niet door.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil deze twee aanpassingen namelijk tegelijk opnemen en verwerken in de regelgeving.

NOG GEEN DUIDELIJKHEID VOOR SNELLE TRACTOREN (APK3)
Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de APK-keuring van snelle tractoren met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/u. Het was de bedoeling dat de keuring vanaf 20 mei 2018 ingevoerd zou worden. Dit gaat niet door, aangezien de wetgeving voor de kentekening van de tractoren niet is aangenomen in de Tweede Kamer. De politiek zoekt nog naar een oplossing voor het keuren van deze voertuigen.

UITSTEL VRIJSTELLING APK-PLICHT VOERTUIGEN VAN 50 JAAR EN OUDER
De vrijstelling blijft voorlopig ongewijzigd en geldt alleen voor voertuigen met een datum eerste toelating (DET) vóór 01-01-1960. De vrijstelling voor de keuringsplicht van oudere voertuigen wordt voorlopig niet aangepast. In eerdere publicaties hebben we gemeld dat er een advies is gegeven om voertuigen van 50 jaar en ouder uit te zonderen van de APK-plicht.
Bron: Vakblad APK Keurmeester nr. 80, Pagina 5, Maart 2018 Linkje naar het blad (pdf)

Dus helaas nog even geduld en toch nog keuren voor de mensen met een Trabant of ander ifa voertuig van 50+ :roll:Update 27-5-2020, het is er eindelijk door!!:
https://www.facebook.com/fehac/posts/2863155847245033
APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement

De Eerste Kamer heeft op 19 mei jl. een wijziging van de Wegenverkeerswet goedgekeurd om alle tractoren te gaan voorzien van een kenteken. Daarnaast werd voor snelle tractoren een APK verplicht en gelijk met die nieuwe APK-categorie werd besloten om alle voertuigen ouder dan 50 jaar vrijstelling te verlenen van de APK.

Inlossen van een oude toezegging
Met die vrijstelling wordt een ruim vijf jaar oude toezegging van de overheid eindelijk ingelost. Nu is de RDW aan zet om de vrijstelling ook daadwerkelijk in te gaan voeren. Dus nog even een paar maanden geduld voordat alle voertuigen uit de ‘sixties’ en daarvoor nooit meer op bezoek hoeven bij de APK-keurmeester. De FEHAC heeft zich al heel lang ingezet - en dat is nu eindelijk met succes bekroond! - om dit resultaat te bereiken.

Goed onderhouden voertuigen met weinig gereden kilometers
De Algemene Periodieke Keuring APK voor personenauto’s en bestelwagens is in 1985 ingevoerd. Op 1-1-2008 werden uitzonderingen voor oldtimers van kracht. 30 jaar en ouder hoefde nog maar eens in de twee jaar naar de keuring. Alle historische voertuigen met een Datum Eerste Toelating DET voor 1-1-1960 werden helemaal vrijgesteld van een APK. De voornaamste reden voor de APK-vrijstelling was dat historische voertuigen toen ook al liefhebbersvoertuigen waren, die uitstekend werden onderhouden en waar maar weinig mee werd gereden. Bovendien ontbrak het de APK-keurmeesters doorgaans aan gedegen kennis over de hele oude voertuigen. Die redenen voor vrijstelling staan nu in 2020 nog recht overeind.

APK-vrijstelling voor 50+ voertuigen rechtzetten van vergissing in het verleden
De wetgever heeft destijds per abuis het jaartal 1960 als vaste datum in de APK-regelgeving opgenomen. Sinds de invoering van de vrijstelling in 2008 is de APK-vrij-grens steeds verder in het verleden komen te liggen, waardoor nu een voertuig pas bij 60 jaar oud APK-vrij is. Wat er straks gaat gebeuren met de APK-vrijstelling bij 50 jaar, is gewoon het herstel van een in het verleden gemaakte vergissing.

Goed onderhoud en weinig afkeuringen
De RDW houdt van de APK-keuringen bij welke problemen en gebreken er spelen. Daarbij blijkt steeds dat mobiel erfgoed goed wordt onderhouden en verreweg het minste aantal afkeuringen kent. In deze categorie zijn er wel relatief veel onterechte afkeuringen en opmerkingen. De keuring van het mobiel erfgoed blijkt geen wezenlijke bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid. Omdat de meeste eigenaren hun mobiel erfgoed al een lange reeks van jaren hebben, is onderhoud en restauratie eigenlijk geen kostenpost maar veel meer een verantwoorde investering in deze voertuigen. Afschaffen van de APK-plicht zal in de praktijk niet of nauwelijks tot minder onderhoud leiden. Goed onderhoud is en blijft altijd noodzakelijk. Wie twijfelt kan natuurlijk altijd vrijwillig zijn historisch voertuig APK laten keuren.

Hoe verder
De FEHAC komt weer met een nieuwsbrief zodra we de ingangsdatum weten van de APK-vrijstelling voor voertuigen van 50 jaar en ouder.
www.fehac.nl
Update 18-9-2020: Datum invoering bekend:
APK-vrijstelling 50 jaar definitief per 1 januari 2021
FEHAC heeft zich met succes ingezet voor een APK-vrijstelling van voertuigen van 50 jaar en ouder. Deze vrijstelling gaat nu definitief in op 1 januari 2021. Die vrijstelling is niet zo maar gegeven: mobiel erfgoed wordt uitstekend onderhouden en maar zelden APK-afgekeurd. Want zonder goed onderhoud geen veilige, betrouwbare en rijklare oldtimer.
https://www.fehac.nl/apk-vrijstelling-50-jaar-definitief-per-1-januari-2021/
https://www.klassiek-techniek.nl/nieuws/apk-vrijstelling-50-jaar
Een 1.1 is gewoon dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 5276
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door ruton »

Nou, dat dominoot dus lekker door. Omdat de formatie veel te lang duurde, is ook e.e.a. niet aan bod gekomen. Nederland kan dan van Europa een boete tegemoet zien omdat de wet per 20 mei 2017 geïmplementeerd en per 20 mei 2018 toegepast had moeten zijn.
Super5Devil
Berichten: 47
Lid geworden op: 30 sep 2016, 13:36

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door Super5Devil »

En aangezien Nederland moet betalen, betalen wij als Nederlanders dus. Dus èn geen aanpassing van de wet, waar we nog enig voordeel mee zouden halen, èn een boete eroverheen, omdat ze in Den Haag liggen te pitten...
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 5276
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door ruton »

"Vers" nieuws van de KNAC: Nog geen APK-vrijstelling voor auto's ouder dan 50 jaar
13 juni 2018

De aangekondigde vrijstelling voor voertuigen ouder dan 50 jaar (DET) gaat nog niet in. U moet uw voertuig met een bouwjaar vanaf 1960 blijven keuren totdat de vrijstelling ingaat. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de vrijstelling ingaat omdat het wetsvoorstel nog niet door de Tweede Kamer is goedgekeurd.

De volgende zaken zijn per 20 mei wel gewijzigd met betrekking tot de APK-keuring:

1. Overmatige lekkage en de werking van controlesystemen

Er zal gecontroleerd gaan worden op overmatige lekkage van vloeistoffen (uitgezonderd water) en de werking van controlesystemen voor airbags, gordelspanners, bandenspanning (TPMS), elektronische stuurbekrachtiging en –remsystemen en stabiliteit- en antiblokkeersystemen. Bij auto’s met een kentekendatum vanaf 2018 betekent dit dat het voertuig wordt afgekeurd als bijvoorbeeld een controlelampje voor de airbag blijft branden, wat tot extra kosten kan leiden. Bij auto’s met een kentekendatum tot en met 31 december 2017 resulteert dit in een reparatieadviespunt. Dat betekent dat de auto wel goedgekeurd wordt, maar dat er een aantekening op het APK rapport komt.
Punt 2 betreft roetfilters voor diesels. Zie daarvoor de link.
Gebruikersavatar
Trabantenaar
Technisch Beheerder
Berichten: 2305
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door Trabantenaar »

Wat een enorm beknopte beschrijving van alle veranderde punten.
Mistlampen (die een hoop mensen op hun trabant hebben zitten) moeten ook afgesteld zijn tegenwoordig. Gelukkig zijn ze bij een trabant makkelijk af te stellen.
het lichtbeeld moet gelijk aan of onder de horizontaallijn zijn.

Voor zover ik weet is het nog steeds geen afkeur als ze gewoon niet aan kunnen.

Daarnaast is het belangrijk dat alle glazen van alle verlichting heel zijn. Dit was al een regel, Maar er wordt nu strenger op gelet. Bij een trabant minder van toepassing, maar je hebt verlichting waarbij er 2 kappen over de lamp zelf heen zit (bijvoorbeeld bij zijknipperlichten) Voorheen werd het nog wel eens goedgekeurd als het binnenste kapje nog oke was, maar het buitenkapje niet.
Nu is dat allemaal afkeur.
Een 1.1 is gewoon dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 5276
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door ruton »

Een poging tot update:

Zoals we weten wordt de APK-vrijstelling voor 50+ voertuigen gelijk met de kentekening van landbouwvoertuigen* ingevoerd en daar zou de datum 20 mei 2020 moeten zijn. Daar zit natuurlijk een hele papierwinkel aan vast, want tractoren hebben de gekste dingen eraan hangen en dat moet straks allemaal door de RDW. Benieuwd of we dat halen.
Het Nederlandse getreuzel kan een boete van 35 miljoen aan Europa kosten. Dat lijkt peanuts maar het is toch weer twee euro per inwoner.

Meer lezen? Fedecom: Registratie- én kentekenplicht landbouwvoertuigen (7 juni 2019).

*die sneller dan 25 kmh kunnen/mogen.
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 5276
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door ruton »

Het schiet maar niet op. De kentekening voor landbouwvoertuigen is weer uitgesteld: https://www.mechaman.nl/landbouwmechanisatie/2019/12/06/wetsvoorstel-kentekening-en-apk-wederom-uitgesteld/ Eind januari weten we hopelijk meer.

En intussen kunnen die pokkeboeren straffeloos de snelweg op: https://www.lc.nl/friesland/O-o-Den-Haag-Trage-Tweede-Kamer-geeft-trekkers-ruim-baan-25056898.html
Gebruikersavatar
Trabantenaar
Technisch Beheerder
Berichten: 2305
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door Trabantenaar »

Maar vanaf 1 januari ben je wel in overtreding als je geen gordel draagt tijdens het gebruik van een tractor: https://www.mechaman.nl/landbouwmechani ... e-trekker/
Wie had ooit gedacht dat de arbodienst sneller zou zijn dan de regering...
Een 1.1 is gewoon dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com
Gebruikersavatar
Trabantenaar
Technisch Beheerder
Berichten: 2305
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door Trabantenaar »

Wet voor kentekenplicht Tractoren is er doorheen.
https://nos.nl/artikel/2319691-kamermeerderheid-wil-kentekenplicht-voor-tractoren.html

Ben benieuwd hoe dat met de vrijstelling voor apk zit...
Een 1.1 is gewoon dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 5276
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Uitgesteld: APK-vrijstelling oudere voertuigen

Bericht door ruton »

Het is de bedoeling dat, als de Tweede en ook de Eerste Kamer hebben ingestemd, de kentekenplicht voor tractoren op 1 januari 2025 wordt ingevoerd. Tot die tijd gelden nog allerlei overgangsregelingen.
Misschien dat een van die overgangsmaatregelen dan een kanon op mijn auto gaat worden, om in de oogsttijd zo'n voortsukkelende boer van de weg te schieten. Ik heb het wel zo ongeveer gehad met die gasten.

De PC-Prive-computer kon in een middag worden afgeschaft en zo zijn er nog wel wat wetten die hals over kop EN MET TERUGWERKENDE KRACHT zijn ingevoerd, en nu willen die christendemocraten de boel ineens vertragen? De kentekening had er al in 2017 moeten zijn.

Enfin: De Leeuwarder Courant geeft wat meer achtergrond https://www.lc.nl/friesland/Eindelijk-het-trekkerkenteken-komt-eraan-25261763.html1 Dat getreuzel van het CDA kan ons land twee ton perm dag kosten.
Plaats reactie